Praliny – królowe czekolad

Praliny – królowe czekolad

Historia pralin sięga XVII wieku, kiedy to w 1679 roku królewski cukiernik o nazwisku Pralin (stąd nazwa słodyczy) przygotował Ludwikowi XIV czekoladowe kulki. Od tego czasu pyszne praliny podbiły świat i już na stałe zadomowiły się w świecie czekolady. Jeszcze kilkanaście lat temu uchodziły za towar ekskluzywny. Dzisiaj sięga po nie coraz więcej Polaków. Zatem czym są słodkie praliny i w czym tkwi ich popularność? Oto kilka informacji.

Czym właściwe są praliny?

Według słownika obowiązującego w cukiernictwie praliny to nic innego, jak charakterystyczne czekoladki, których wiodącą cechą jest niewielki rozmiar (zazwyczaj na jeden kęs) oraz nadzienie składające się z różnorodnych produktów spożywczych. Najbardziej standardowa wersja praliny składa się ze skorupy (przyrządzonej z czekolady mlecznej lub gorzkiej) oraz słodkiego nadzienia, którego podstawą także jest czekolada.

Serce każdej praliny – niezwykłe nadzienie

Praliny_2
Praliny możemy znaleźć w wielu (często niezwykłych) wersjach smakowych.

Jednak cukiernicy belgijscy (uchodzący za mistrzów w przyrządzaniu tego rodzaju słodyczy) udowodnili, iż nadzienie pralin może być dużo bardziej zróżnicowane. Dzisiaj amatorzy pralin mogą się delektować czekoladkami nadziewanymi marcepanem, orzechami, likierem wiśniowym, śmietaną, kremem, pianką, galaretką, karmelem, toffi, wanilią i wieloma innymi kombinacjami spożywczymi.

Ciekawą i niezwykle apetyczną wersją pralinek jest czekoladka składająca się z połączenia kontrastowych smaków – na przykład nadzienia wykonanego z mlecznej czekolady oblanego jej gorzką odpowiedniczką. Równie dużym zainteresowaniem cieszą się pralinki z nadzieniem na bazie alkoholu, kawy czy egzotycznych owoców. Wybór jest bardzo duży i każdy może wybrać wersję dopasowaną do własnych upodobań smakowych.

O wyjątkowości i doskonałym smaku pralin decyduje nie tylko nadzienie, ale przede wszystkim jakość czekolady. Do tych najlepszych używa się jedynie takich, które są wytwarzane z tłuszczu kakaowego i nie zawierają żadnych roślinnych dodatków. Dzięki temu skorupa pralin jest stosunkowo cienka i krucha.

Podsumowanie

Słodkie i pyszne praliny uchodzą za królowe czekolad. I trudno się temu dziwić, gdyż ich smak jest nieporównywalny z niczym innym. Dlatego też wiele osób zadaje sobie pytanie – ile kosztują te cuda cukierniczego rzemiosła? Na pewno nie należą do najtańszych. Wykwintna i ręcznie robiona belgijska pralina może kosztować nawet 1 euro za sztukę. Ale czasami warto wydać te 4 złote, aby spróbować niezwykłego i niepowtarzalnego smaku.

Sprawdź ofertę: Sweet-Message.pl – Przepyszne praliny na każdą okazje

Czytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three + six =