Wigilia – najważniejsza kolacja w roku

W polskiej tradycji Wigilia jest kolacją ze szczególną oprawą i daniami, których symbolika sięga tysięcy lat wstecz. I nieważne jest, czy jej uczestnikami jest rodzina znad morza, czy wieczerzę przygotowały najlepsze restauracje w Krakowie – to zawsze spotkanie celebrowane w szczególny sposób i w wyjątkowej atmosferze.

Jedzenie, niczym symbol wiary i strażnik tradycji

Większość potraw serwowanych na polską Wigilię ma swoje korzenie w chrześcijaństwie lub tradycji ludowej. Co symbolizują te smaczne dania?

Makowce, kutia, makiełki, czyli potrawy z makiem, to gwarancja dobrobytu materialnego. Zjedzenie maku w Wigilię miało przynieść dobre zbiory i intratne transakcje w Nowym Roku.

Grzyby – symbol zdrowia i siły; przypisywano im również moc magiczną; w wielu regionach podaje się na Wigilię zupę grzybową, pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami, grzyby smażone w cieście drożdżowym, uszka grzybowe z barszczem. Wysokiej jakości suszone grzyby są bazą do wigilijnych dań, z których słyną restauracje w Krakowie.

Ryby jedzone podczas kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie są jak odwieczne wyznanie wiary. W czasach prześladowań rzymskich chrześcijanie oznaczali swoje siedziby znakiem ryby. Starogrecki wyraz ICHTYS znaczący tyle co ryba, to akrostych utworzony z pierwszych liter greckich słów: Jezus Chrystus Boga Syn Zbawiciel. Karp smażony, ryby w galarecie, śledzie w oleju, ryba po grecku są symbolem postu oraz odradzającego się życia.

Mistrzem w przygotowywaniu rybnych dań wigilijnych jest krakowska Restauracja pod Baranem. Doskonałe dania rybne oraz inne wyśmienite potrawy tradycyjnej polskiej kuchni z nutą europejską można tam zamawiać na Wigilię i przez cały rok.

Piernik zawierający miód i cenne przyprawy korzenne symbolizował wysoki status społeczny – jedzenie pierników na Wigilię miało być przepustką do świata dobrobytu i prestiżu społecznego.

Chleb spożywany w czasie Wigilii ma wymowę szczególną. Jako symbol sytości, codziennego dostatku materialnego, jest również symbolem życia, więzów rodzinnych, a dzielenie się chlebem traktuje się na równi z okazywaniem uczuć i pozytywnych emocji.

Kompot z suszu podawany do popicia przygotowywany był z jabłek, śliwek i gruszek. Jabłka to miłość i dobre zdrowie, gruszki zapewnić miały długie życie, a suszone śliwki odpędzały złe moce.

Tradycyjne, smacznie i wygodnie

Tradycja i dobry smak, to domena większości polskich Wigilii. Ale nie musimy sami przygotowywać jedzenia na święta. Tak może również wyglądać Wigilia złożona z potraw zamówionych w cateringu. Najlepsze restauracje w Krakowie oferują zestawy dań Wigilijnych, świątecznych oraz tradycyjnych wypieków.

Szczególnie warta polecenia jest restauracja pod Baranem. W restauracji można zamówić tradycyjną polską Wigilię, ale także dania świąteczne z mięs, w tym z dziczyzny. Na życzenie zestawy świąteczne mogą być adresowane do wegetarian lub być komponowane dla diety bezglutenowej.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + 4 =