Włosko-polska uczta

Na Rynku Głównym w Krakowie możemy odwiedzić niezwykłe miejsce, w którym będziemy mogli uczestniczyć w uczcie smaków i aromatów. Mowa tu o restauracji Tradycyja, która mieści się w jednej z dawnych, historycznych kamienic na Rynku i zdobyła już sławę miejsca wręcz kultowego.

Wizyta w Tradycji będzie niezwykła, bo i taka jest kuchnia serwowana w tej restauracji. Otóż w menu znajdują się obok siebie najsłynniejsze, tradycyjne dania kuchni staropolskiej oraz włoskiej. Połączenie tych dwóch kuchni to chyba najlepsze, co mogli wymyślić szefowie restauracji. Polacy są wierni tradycji pod względem kulinarnym, a jednocześnie od lat kochają kuchnię włoską z jej makaronami, warzywami, czy nawet międzynarodową pizzą. Cóż więc może być lepszego, niż połączenie tych dwóch tradycji kulinarnych w jedną, harmonijną całość?

W restauracji Tradycyja, jak sama nazwa wskazuje, duży nacisk został położony na tradycyjne podejście do kuchni, zarówno polskiej jak i włoskiej. Wykorzystuje się przepisy, które były przygotowywane od wieków na polskich i włoskich stołach, a receptury na dania przekazywano z pokolenia na pokolenia. Z tego względu w menu znajdziemy zarówno tradycyjną polską kaczkę z pieca, pieczoną z gruszkami i podawaną z żurawiną, jak i włoskie eskalopki cielęce podawane na makaronie tagiatelle z bazyliowym pesto.

Okazuje się, że smaku obu kuchni doskonale do siebie pasują. Weźmy pod uwagę chociażby przystawki w postaci serów – we Włoszech nadal chętnie jedzone i degustowane, w Polsce natomiast sery dojrzewające są już nieco zapomniane, mimo że mają wspaniałą i długą tradycję.

W Tradycyji w Krakowie najlepsze tradycje kuchni polskiej i włoskiej zostają przywrócone do łask. Prócz kuchni warto wspomnieć również o samych pomieszczeniach lokalu. Restauracja Kraków dysponuje aż ośmioma pięknymi salami, w których można również urządzać przyjęcia, spotkania okolicznościowe, wesela, czy degustacje. Wystrój włosko-tradycyjni, miejscami staropolski jest czarujący i kameralny, tak że każdy dobrze się poczuje w tych wnętrzach, a po skosztowaniu potraw pokocha Tradycyję całym sercem.